Print this Page

9 OCTOMBRIE

 

9 OCTOMBRIE – Ziua Mondiala a Postei

Istoria acestei zile a început în 1874, când 22 de state au semnat la Berna actul de constituire a Uniunii Poștale Universale (UPU). Printre ele, s-a numărat și România, care a fost reprezentată de directorul general al Poștelor și Telegrafului la acea vreme, George Lahovary. În 1969, în timpul Congresului UPU, desfășurat la Tokyo, ziua de 9 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Poștei.

Scopul marcării acestei zile este de a conștientiza rolul sectorului poștal în viața oamenilor și a societăților de afaceri, contribuția sa la dezvoltarea socială și economică a țărilor. De asemenea, să încurajeze statele membre ale Uniunii Poștale Universale să întreprindă programe prin care să transmită mesajul lor și să facă cunoscute activitățile lor în rândul publicului și a mass-media la nivel național.

În fiecare an, peste 150 de țări sărbătoresc Ziua Mondială a Poștei. Administrațiile poștale lansează emisiuni filatelice dedicate acestei date sau noi servicii poștale, organizează festivități și evenimente speciale, conferințe și seminarii cu specific poștal și filatelic. Alte activități includ postarea de afișe în oficiile poștale și în alte locuri publice, zile ale porților deschise la oficii poștale, centre de e-mail și muzee poștale, organizarea de activități recreative culturale, sportive și altele. Multe administrații poștale emit suveniruri speciale, cum ar fi tricouri și insigne.

L A   M U L T I   A N I   , P O S T A S I   !